درود به شما من حسن موسوی مربی ورزش هستم و در این مطلب به موضوع ورزش برای کارمندان پرداختهام.
اکثر کارهای ما در محل کار با دستگاهها، رایانهها، اینترنت و هوش مصنوعی در حال انجام است و با کمی دقت نظر در مییابیم که سبک کار امروزی بیشتر جنبهی فکری پیدا کرده و جنبه جسمانی آن بسیار کم رنگ شده است.
دنیای امروز، دنیایی سراسر ماشینی است و این مسئله به شکلی فزاینده در حال رشد است. ما ساعتها پشت میز نشستهایم و فقط از دو حس بینایی و لامسه جهت انجام فعالیت روزانه استفاده میکنیم.
شاید تصور میکنید پشت میزنشینی، کار با رایانه و به اصطلاح، زندگی کارمندی یکی از بهترین مشاغل دنیاست!؟ یا ممکن است نشستن روی صندلی را بی ضررترین کار بدانید و حتی تصور میکنید که خود را از خطرات مختلف دور کردهاید.
اما باید بدانید آسیبهای زیادی سلامت پشت میزنشینها را تهدید میکند و نشستن طولانی مدت روی صندلی عوارض جبران ناپذیری دارد.

ورزش برای کارمندان پشت میز نشین
میل به موفقیت در این دنیای پرشتاب بسیار فراگیر شده، لذا مواجهه با ساعات کاری طولانی باعث افزایش استرس و کاهش راندمان کارمندان و کارکنان شده است.
کارفرمایان دائماً در حال یافتن راههایی هستند تا اطمینان حاصل کنند که کارکنانشان دچار یاس و کاهش انگیزه نشوند و هر روز در بهترین حالت ممکن باشند.
در میان راههای مختلفی که به سلامت کارکنان و افزایش راندمان و تمرکز آنها در کار وجود دارد. فعالیت بدنی و ورزش در محیط کار یکی از راههای تضمین شده برای بهرهوری کارکنان است.

اغلب کارمندان در یک روز، یک سوم از وقت خود را در محیط کار سپری میکنند. برای همین داشتن تحرک و ورزش برای کارمندان پشت میز نشین بسیار ضروری است.
در یک سناریوی ایده آل، کارکنان یک سازمان اغلب به دنبال محل کاری هستند که یک محیط حمایتی را فراهم کند و تعادل کار و زندگی سالم را تشویق کند.
لذا برای دستیابی به تعامل کامل بین کارمند و سازمان، سازمانها باید سبک زندگی سالم را ترویج کنند. یکی از راههای ترویج سبک زندگی سالم، تشویق کارکنان به شرکت در فعالیتهای ورزشی است.
امروزه مشخص شده است که ورزش حامل بسیاری از عوامل مثبت مرتبط با سلامتی است. اما دانستن این نکته نیز مهم است که ورزش می تواند انگیزه در کار را بهبود بخشد و در نتیجه حس موفقیت ایجاد کند.

اختلالات اسکلتی عضلانی مرتبط با محیط کار
نتايج تحقيقات گسترده نشان داده است كه بيشتر کارمندان در درازمدت به اختلالات اسكلتی – عضلانی مبتلا میشوند. محققین نشان دادهاند که اختلالات عضلانی اسکلتی یکی از عوامل شایع ناتوانی و آسیبهای شغلی و کنارهگیری از کار میباشد.
اختلالات اسکلتی عضلانی مرتبط با کار (WMSDs) یکی از شایع ترین مشکلات سلامت شغلی است که با صرف هزینه های زیاد و کاهش بهره وری کارمندان و کارکنان سازمانها همراه است.
در نتیجه این اختلالات، آسـیبهای متعددی در اجزای تشکیل دهنده سیستم اسکلتی بدن نظیر مفاصل، استخوانها، ماهیچهها، لیگامنتها، اعصـاب محیطی، تاندونها، غلاف تاندونهـا و رگهای خونی به واسطه شغل فرد وارد میشود.
این اختلالات یک پدیده چند علتی است که فاکتورهای متفاوت فیزیکی و روانی اجتماعی مانند پوسچر یا وضعیتهای بدنی نامطلوب، کار تکراری یا یکنواخت، اعمال نیروی عضلانی بـیش از حد، عدم وجود وقفه استراحت، طراحی نامناسب محیط کار و آمادگی بدنی پایین در بروز و تشدید آن موثر است.
این مشکل علاوه بر تحمیل هزینههای گزاف بر سازمان؛ در طولانی مدت موجب بروز بیماری در سیستم اسکلتی – عضلانی بدن کارمندان و کارکنان میشود. که در صورت تداوم سبب خستگی جسمانی و به دنبال آن خستگی عاطفی کارکنان و در نهایت فرسودگی شغلی میشود.
اهمیت ورزش برای کارمندان
منابع انسانی توانمند به عنوان راهبردی ترین دارایی سازمان، مبداء تحولات سازمان و عامل ایجاد و حفظ مزیت رقابتی میباشد. از این رو سازمانها به منظور حفظ و ارتقاء جایگاه خود، تاکيد فراوانی بر بهره گيری از منابع انسانی توانمند و اجرای موثر راهبردهای توانمند سازی دارند.
در واقع موفقيت سازمانها در عرصههای رقابتی نه فقط بر اساس سرمایه و ماشين آلات یا تکنولوژی است، بلکه بیشتر بر اساس بهرهمندی از قدرت و قابليتهای مدیران، کارشناسان و کارکنان توانمند میباشد.
با توجه به نقش بی بدیل ورزش و اهمیت ورزش برای کارمندان، هر گونه غفلت و بی توجهی نسبت به فعالیت بدنی مناسب، فرسودگی منابع انسانی و به دنبال آن کاهش کارآیی آنان را به دنبال خواهد داشت.
لذا بر مدیران عالی سازمانهاست تا با ارائه و اجرای راهکارهایی موثر، زمينه را برای روی آوردن کارکنان به امر مهم ورزش و تربيت بدنی فراهم آورند و در پرتو این مهم، توانمندی و بهرهوری منابع انسانی و سازمان را به نظاره بنشينند.
چند نمونه از کارهای سادهای که کارفرمایان میتوانند برای فعال نگه داشتن کارکنان انجام دهند، از این قرار است:
- برنامه دویدن، پیادهروی یا کوهپیمایی گروهی، یک روز در هفته
- تشویق کارکنان به استفاده از دوچرخه یا دویدن برای آمدن به محل کار
- ایجاد اتاق استراحت یا اتاق ورزش یا اتاق بازی در سازمان
- برگزاری کلاس گروهی پیلاتس، یوگا یا ایروبیک در فضای شرکت
- ثبتنام در کلاسهای تناسب اندام با هزینهی سازمان
- طراحی دکوراسیون داخلی پویا و جذاب به جای دکوراسیون خشک و رسمی

فواید ورزش برای کارمندان در محل کار
فکر کنید عاشق شغلتان هستید. یکی از همین شغلهایی که ساعت ۸ صبح باید پشت میزتان باشید و تا ساعت ۵ بعدازظهر هم همانجا بنشینید.
شاید برایتان جالب، چالشبرانگیز و ارزشمند هم باشد، اما واقعیت این است که تداوم در نشستن و بی تحرکی آفت سلامتی شماست، بنابراین ورزش در محل کار را جدی بگیرید.
اغلب فضاهای اداری طوری طراحی میشوند که کارمندان کمترین رفتوآمد را داشته باشند. ساختار چنین فضاهایی، افزایش وزن را آسان میکند. درنتیجه ناگهان متوجه میشوید وزنتان اضافه شده است.
همانطور که گفتم نشستن پشت میز، علاوه بر افزایش وزن، آسیبهایی هم به ستون مهرهها، مفاصل، چشمها و گردن وارد میکند.
ورزش و فعالیت بدنی، فواید متعددی دارند (هم جسمی و هم ذهنی) و در نتیجه، میتوانند برای افزایش سلامت محیط کار مناسب باشند.
- افزایش بهره وری و کارایی
- بهبود کار تیمی و روحیهی همکاری
- ایجاد تفکر استراتژیک
- اعتماد به نفس بیشتر
- خداحافظی با اسپاسم
- کاهش هزینههای پزشکی
- بهبود مهارتهای ارتباطی

چرا ورزشکاران، کارمندانی عالی برای سازمانها هستند
واضح و مبرهن است که عملکرد هر شرکتی به طور مستقیم با کیفیت عملکرد کارکنان آن ارتباط دارد. در حالی که سازمانها هنگام انتخاب کارکنان خود به دنبال ویژگیهای زیادی هستند، اغلب از نقش و اهمیت ورزش در رشد استعدادهای کارکنان غفلت میکنند.
با این حال سازمانها شروع به درک این موضوع کردهاند که ورزشکاران یا کسانی که فعالانه در ورزش شرکت میکنند، برای محیط شغلی امروزی وضعیت بهتری دارند.
پنج دلیل که چرا ورزشکاران کارمندانی عالی برای یک سازمان هستند
استقامت بیشتری دارند
افراد ورزشکار پشتکار بیشتر و سرسختی ذهنی دارند، یعنی در برابر ناملایمات پایداری بهتری دارند. سرسختی ذهنی فرد را آماده رویارویی با موانع مختلف میکند.
به جای آنکه در مواجهه با موانع سست شود، با متانت و اعتماد به نفس به سمتشان میرود. همچنین بهتر میتواند شرایط سخت یا پیش بینی نشده را پشت سر بگذارد و بر چالشها غلبه کند.
دارای مهارتهای نرم هستند
مهارت های نرم یا Soft Skills نام اصطلاحی فراگیر است که امروزه اهمیت آن بیش از پیش احساس میشود.
این مهارت ها که تحت عنوان “مهارت های درون فردی نیز شناخته میشوند دربرگیرنده مهارتهای بینفردی و ارتباطی، مهارتهای شنیداری، مدیریت زمان و همدلی با دیگران است.
ورزشکاران به طور غریزی این مهارتهای نرم را دارند و به گونهای آموزش دیدهاند که آنها را برای محیط شغلی بسیار مناسب میکند. سال ها تمرین و بازی در کنار هم تیمیهایشان آنها را منعطف کرده است.
در حال حاضر سازمانها نیازمند کارکنانی هستند که در مهارت های نرم کاملاً آموزش دیده باشند و ورزشکاران از روز اول با این روش تمرین میکنند. آنها مهارتهای ویژهای برای اجرای پروژههای گروهی دارند و میتوانند اهداف مورد نظر را به همه اعضا منتقل کنند.
آنها همچنین میدانند که چگونه هم گروهیها را تشویق کنند، چگونه انگیزه دهند و چگونه یک محیط رقابتی سالم در محل کار ایجاد کنند.
بارها از شکست درس گرفتهاند
ورزشکاران بارها شکست را تجربه کردهاند، ورزشکارانی که با شکست بزرگ شده و پرورش یافتهاند، میدانند از دست دادن پیروزی وقتی که خیلی به آن نزدیک هستید به چه معناست.
آنها میدانند که هر شکست بخشی از منحنی رسیدن به پیروزی است. بنابراین، آنها همین نگرش را در محل کار به دیگران منتقل میکنند. آنها باعث میشوند اعضای گروه به اهمیت شاد ماندن و درس گرفتن از شکستها پی ببرند.
گروه برایشان همه چیز است
از خود گذشتگی ورزشکاران است که آنها را از بقیه متمایز میکند. اغلب ورزشکاران دارای پیشینهای فروتنانه هستند. آنها تمام عمر ورزشی خود را در گروه سپری کردهاند و میدانند که چگونه عملکرد گروهی باعث پیروزی میشود، نه فقط عملکرد خودشان.
آنها تمایل بیشتری دارند که به همکاران کمک کنند تا گروه بالا بیاید و در کنار تیم بمانند و اطمینان حاصل کنند که فقط آنها از خط پایان عبور نمیکنند، بلکه همه افراد تیم با یکدیگر از خط پایان عبور میکنند.
روحیه انتقاد پذیری دارند
فعالیت ورزشی، به ویژه تمرینات هوازی شیوه فوق العاده موثری برای کاهش استرس و اضطراب و برطرف کردن فشار روحی است. افراد ورزشکار آرامش درونی خاصی دارند و آستانه تحمل بیشتری هم دارند، برای همین احتمال اینکه برخوردهای ناگهانی داشته باشند بسیار ضعیف است.
همچنین تمام انتقاداتی که ورزشکاران در طول زندگی خود از مربیان دریافت میکنند، آنها را برای آینده شکل میدهد. بنابراین، اگر مورد انتقاد قرار میگیرند، آن را به عنوان ابزاری برای پیشرفت و اصلاح خود استفاده میکنند.
اینجا تمامی تجربیات خود درباره این موضوع را برایم بنویسید.
خوشحال میشم تجربیات شما را در این زمینه بخونم 🙂
عالی بود