چرا یوگا مفید است یا یوگا برای چی خوبه؟
یوگا در چند دهه اخیر به پدیدهای جهانی مبدل شده، چیزی که هزاران سال پیش در شرق آغاز شد، اکنون به بخشی از سبک زندگی مدرن تبدیل شده است.
گستردگی یوگا به حدی است که حتی کسانی که یوگا تمرین نمیکنند، فردی را میشناسند که یوگا میکند.
افرادی که یوگا را امتحان کردهاند تجربیات خود را با استفاده از عباراتی مانند افزایش تمرکز و آرامش، قدرت و انعطافپذیری بیشتر توصیف میکنند.
ناتالی نوینز، پزشک استئوپاتیک و مربی معتبر کوندالینی یوگا در کالیفرنیا، میگوید: “هدف یوگا ایجاد قدرت، آگاهی و هماهنگی بین ذهن و جسم است.”
اما یوگا برای چی خوبه؟ و این عمل چقدر به ریشههای کهن خود وفادار مانده است؟

فهرست مطالب
یوگا چیست

برای پاسخ به این سوال که یوگا برای چی خوبه یا فواید یوگا چیست؟ بهتر است ابتدا ببینم که یوگا به چه معناست؟
کلمه Yoga از کلمه سانسکریت योग (yoke) به معنای اتحاد، مشتق شده است. در هندوئیسم، بودیسم و جینیسم، مکاتب، تمرینها و اهداف بسیار متنوعی از یوگا وجود دارد.
اولین ظهور کلمه “یوگا” با همین معنای امروزی احتمالاً بین قرن پنجم و سوم پیش از میلاد ساخته شده است. جامع ترین متن در مورد یوگا نیز در رساله یوگا سوترا نوشته پاتانجالی آورده شده است.
پاتانجالی دانش یوگا را از سنتهای بسیار قدیمیتر گردآوری، ترکیب و سازماندهی کرد. یوگه سوترهها پتنجلی دقیقترین و عملیترین متنی است که تاکنون درباره یوگا نوشته شده است. پاتانجالی در این رساله یک مسیر هشتگانه برای زندگی را توصیف می کند که به آن آشتانگا در سانسکریت نیز میگویند.
در نظر نویسنده: یوگا تمرین معرفت است نه ورزش همگانی. یوگا شامل مراحل خودشناسی است که از یاما شروع میشود و به سامادهی ختم میگردد.
۸ مرحله یوگای پاتانجلی یا مراحل یوگا:
- Yama / یاما: پرهیزگاریها مانند صداقت، نداشتن طمع و کنترل انرژی جنسی
- Niyama / نیاما: انضباط نفس مانند نظافت، قناعت، ریاضتهای معنوی و تسلیم در برابر خدا
- Asana / آسانا: حالتهای فیزیکی یوگا یا تعلیمات جسمانی
- Pranayama / پرانایاما: کنترل نیروی حیاتی با انجام تمرینات تنفسی
- Pratayahara / پراتی آهارا: برکشیدن حواس از محسوسات
- Dharana / دهارانا: تمرکز بر آگاهی درونی
- Dhyana / دهیانا: جریان ناگسستنی تمرکز و آرام کردن ذهن
- Samadhy / سامادهی: هدف غائی مراقبه و استغراق در ذات خویش

یوگا کلمهای است جامع که معنای یگانگی میدهد. هر چیزی که راه به یگانگی و یکی شدن داشته باشد، می تواند «یوگا» نامیده شود؛ به بیانی دیگر، هر عملی، از ساده ترین آنها مثل تنفس، نشستن، ایستادن، راه رفتن، غذا خوردن، و هر چیزی که انسان به صورت روزانه انجام میدهد میتواند به “یوگا” تغییر یابد.
این مفهوم اشارهای به تمرینات یا حالات معینی نیست، بلکه بیشتر اشاره به مجموعهای از فنون، از ساده تا بسیار پیشرفته و احوال باطنی مختلف و در واقع یک سیر و سلوک کامل است.
«یوگا روش آرام کردن نوسانات و الگوهای آگاهی است.»
پتنجلی مولف رساله یوگه سوترهها
اصطلاح “یوگا” در دنیای امروز اغلب به تکنیکهای آمادگی جسمانی مبتنی بر وضعیت بدنی، تسکین استرس و تکنیکهای افزایش آرامش اشاره دارد، که عمدتاً از آساناها تشکیل شدهاند. اما باید بدانیم که یوگا چیزی ورای این تعاریف است.
رهروان حقیقی یوگا در کنار آساناهای یوگا همواره به دنبال گسترش آگاهی، افزایش انرژی، معنویت و تمرکز ذهنی نیز هستند.
در ادامه بررسی این موضوع که اصلا یوگا چیه و یوگا برای چی خوبه؟ بهتر است انواع یوگا را بشناسیم.
انواع یوگا

همانطور که همهی ما میدانیم ماخذ یوگا، هندوستان است جاییکه به طور مثال مذهب هندو داراى هزاران زیر شاخه است. پس همین شناخت کافیست تا دریابیم مسلط شدن به تمامى سبکهاى یوگا مسئلهی دشواری است.
با کمی جستجو میتوانید انواع مختلفی از یوگا را بیابید که هر کدام هدف خاصی دارند. Yoga دارای چند مسیر یا شاخه اصلی است که هر کدام رویکرد خاصی را دنبال میکند.
● کارما یوگا
● باکتی یوگا
● جنانا یوگا
● کندالینی یوگا
● هاتا یوگا
هاتا یوگا

هاتا (Hatha) در لغت به معنی نیرو است. هندوها معتقدند که شیوا بنیانگذار هاتا یوگا بوده است. در قرن بیستم، هاتا یوگا، به ویژه تمرینات آسانا در سراسر جهان به عنوان تمرینهای بدنی محبوبیت زیادی پیدا کردند.
برای همین توسعه هاتا یوگا با تمرکز ویژه بر آساناها (حالتهای بدنی) در سراسر جهان به عنوان نوعی تمرین بدنی رایج شده است. این شکل مدرن از یوگا در حال حاضر به طور گسترده به عنوان “یوگا” شناخته میشود.
انواع مختلف فرمهای یوگا ناشی از هاتا یوگا عبارتند از:
آشتانگا یوگا
آشتانگا یوگا توسط پاتابی جویس در قرن بیستم ترویج شد و اغلب به عنوان یک شکل مدرن یوگای کلاسیک شناخته میشود.
این شکل مدرن از یوگای کلاسیک، باعث پیدایش سبکهای مختلفی از یوگای قدرتی شد. آشتانگا برای یوگیهای باتجربه بهتر است، زیرا به استقامت و هماهنگی تنفس مستمر نیاز دارد.
اگر هدف شما رسیدن به کمال در یوگا است، آشتانگا ممکن است بهترین سبک یوگا برای شما باشد!
وینیاسا یوگا
وینیاسا یکی از محبوبترین سبکهای یوگا است و مشخصه آن این است که فرمها به هم متصل میشوند. این سبک معمولاً به عنوان یوگا “فِلو” شناخته میشود اما گاهی اوقات با “یوگای قدرتی” اشتباه گرفته میشود.
ماهیت متغیر Vinyasa Yoga به ایجاد بدنی متعادلتر و همچنین جلوگیری از آسیبهای حرکتی مکرر کمک شایانی میکند.
کندالینی یوگا
یوگا کندالینی به عنوان یک مکتب یوگا تحت تأثیر مکاتب شاکتیسم و تانترا در هندوئیسم است. این سبک نام خود را از طریق تمرکز بر بیداری انرژی کندالینی گرفته است. تمرینات آن بر روی فراخواندن انرژی نهفته در ناف یا پایه ستون فقرات و بالا كشیدن آن تمركز دارد.
انرژی کندالینی بنا به تعاریف یوگا، انرژی کلاف شدهایی است که در انتهای ستون فقرات و در استخوان خاجی واقع شده است. این انرژی به صورت مارپیچی است که به دور خود چرخیده و دائما در جهت عقربههای ساعت در حال چرخش است.
از کندالینی یوگا اغلب به عنوان خطرناکترین نوع یوگا یاد میشود.
آیینگر یوگا
این روش بر مبنای نام بلور کریشناماچار سونداراراجا آیینگر، یکی از برجسته ترین گوروهای یوگا در جهان به آیینگر شهرت پیدا کرده است.
در این روش اغلب از ابزارهایی نظیر کمربند، آجر یوگا و پتو، برای انجام آسانتر آساناها استفاده میشود. به همین دلیل نه تنها خطر آسیب دیدگی در آن به حداقل میرسد، بلکه افراد بیش تری میتوانند آن را تمرین کنند.
آیینگر یکی از اولین شاگردان تیرومالی کریشناماچاریا بود که اغلب از او به عنوان “پدر یوگای مدرن” یاد میشود. در سال ۲۰۰۴، آینگار توسط مجله تایم به عنوان یکی از ۱۰۰ فرد تأثیرگذار در جهان انتخاب شد.
او نویسنده کتابهای زیادی در مورد تمرین و فلسفه یوگا از جمله نور در یوگا، نور در پرانایاما، نور در یوگا و نور در زندگی بود.
اریال یوگا
یوگای هوایی یک نوع ترکیبی از یوگا است که توسط میشل دورتیگناک در سال ۲۰۰۶ و با ترکیب حرکات سنتی یوگا، پیلاتس، و رقص با استفاده از بانوج یا گهواره ترویج یافت.
شاید اریال یوگا را با نامهای یوگای ضد جاذبه یا یوگای هوایی یا (یا حتی یوگای تعلیق یا سویینگ یوگا) و ورزش اریال هم شنیده باشید، اما نام رسمی آن اریال یوگا است!
تمرینات آن شامل آساناهای یوگا سنتی، حرکات رقص و آکروباتیک، پیلاتس و کالیستنیک است که با معلق شدن در هوا با استفاده از یک بانوج ابریشم مانند انجام میشود.
چاکراها در یوگا

برای بررسی دقیقتر این موضوع که یوگا برای چی خوبه؟ بهتر است با مفهوم و کارکرد چاکراها نیز آشنا شویم.
مفهوم چاکرا در سنت های اولیه هندوئیسم به وجود آمد. معتقدان به هندوئیسم معتقدند ۷ چاکرای اصلی در بدن وجود دارد و هر چاکرا ارگانهایی را کنترل میکند و طبعاً مسئول انجام وظایفی است.
چاکراها منابع انرژی بدن یا به عبارتی جریانهای انرژی برای حیات میباشند.
هنگام مسدود شدن انرژی در چاکرا، عدم تعادل فیزیکی، ذهنی یا عاطفی بروز میکند که علائمی مانند اضطراب، بیحالی یا هضم ضعیف ظاهر را به همراه دارد.
هفت چاکرای اصلی در یوگا
● Sahasrara / ساهاسرارا / تاج: نماد ارتباط معنوی است.
● Ajna / آجنا / چشم سوم: نماد ارتباط با شهود است.
● Vishuddha / ویشودهی / گلو: مرتبط با ایمنی و ارتباط کلامی است.
● Anahata / آناهاتا / قلب: مرکز و منبع عشق به آفرینش و ارتباط عاطفی است.
● Manipura / مانیپورا / شبکه خورشیدی: مرتبط با اعتماد به نفس، خرد و انضباط شخصی است.
● Svadhishthana / سوادهیستانا / خاجی: مرتبط با لذت، رفاه و سرزندگی است.
● Muladhara / مولادهارا / ریشه: محل ورود پرانا یا انرژی حیاتی است.
چرا یوگا مهم است؟

یوگا برای چی خوبه؟ و چرا یوگا مهم است؟
در دنیای امروز تعجیل و تمرکز برای داشتن یک زندگی کامل، ما را از معنویت و آرامشی که ذهن به دنبال آن است و بدن آرزوی آن را دارد، جدا کرده است. و به تبع آن مراقبت از خود امری تجملی یا دست نیافتنی شده است.
جدایی از آرامش و سرگرم شدن با زندگی مدرن بر ذهن و جسم ما تاثیرات مخربی میگذارد و منجر به بیماریهای متعددی میشود. لذا یوگا میتواند راهی برای دفع این اثرات مخرب و رسیدن به آرامش باشد.
یوگا هدیهای است که از دوران باستان به دست ما رسیده تا تواناییهای خفته را بیدار کنیم. اگر آساناهای یوگا را روزانه تمرین کنیم، قوای بدنی افزایش پیدا میکند و تمرین دیانا به ما کمک میکند تا تمرکز خود را بهبود بخشیم.
در کتاب بهاگاواد گیتا مهمترین و اسرارآمیزترین حماسه هندی، کریشنا (یکی از خدایان هند) به دوست و مرید خود آرجونا درباره یوگا میگوید: “یوگا ارتباط صمیمی ما با کل جهان و با قلمروهای ابدی است. حتی فراتر از جهان متجلی، عشق ورزی با ظرفیت بی پایان وجود خودمان است”.
یک جلسه سی دقیقهای یوگا میتواند باعث افزایش قدرت، آرامش، انعطاف پذیری و بهطور خلاصه «حال خوب» ما شود.
برای مثال تمرینات پرانایاما برای درمان آسم موثرند یا تمرینات آسانا میتوانند به کاهش سطح کلسترول، ایجاد وضعیت بدنی خوب و بالا بردن ایمنی بدن کمک کنند.
یوگا برای چی خوبه ؟
فواید یوگا چیست یا یوگا برای چی خوبه؟ یوگا پلی است برای از بین بردن شکاف بین ذهن و جسم، پلی از ارتعاشات متعالی که شفا میدهد و به کشف خود حقیقی منجر میشود.
به بیان ساده، فواید یوگا بسیار متنوع است. فواید جسمی، روانی، اجتماعی و معنوی که ما را قادر میسازد الگوی ساختارمندتری از زندگی را تجربه کنیم.
مهمترین فواید یوگا برای سلامتی
افزایش انعطاف پذیری
بهبود انعطاف پذیری یکی از اولین و واضح ترین فواید یوگا است. در اولین جلسه، احتمالاً تمام بدنتان خشک است. اما بعد از چند جلسه متوجه خواهید شد بدنتان نرم و رها شده و دردها شروع به ناپدید شدن میکنند.
جلوگیری از تخریب غضروف و مفاصل
هر بار که یوگا تمرین می کنید، دامنهی حرکتی مفاصل خود را افزایش میدهید. با تحریک غضروفها مواد مغذی تازه را به این نواحی میرسانید.
تقویت استخوان ها
تمرین یوگا باعث افزایش تراکم استخوانها میشود. توانایی یوگا برای کاهش سطح هورمون استرس کورتیزول به حفظ کلسیم در استخوانها کمک کند.
افزایش گردش خون
تمرینهای آرامشبخشی که در یوگا یاد میگیرید گردش خون، به ویژه در دستها و پاها را تشدید میکند. یوگا همچنین اکسیژن بیشتری به سلولهای شما میرساند.
تقویت سیستم لنفاوی
هنگامی که یوگا میکنید و عضلات را میکشید یا منقبض میکنید، باعث بهبود عملکرد سیستم لنفاوی بدن و در نتیجه پاکسازی و حذف ضایعات سلولی و مایعهای اضافی خواهید شد.
تقویت غدد فوق کلیوی
یوگا سطح کورتیزول را کاهش می دهد. همچنین کاهش سطح واسطههای عصبی از جمله دوپامین، نور اپی نفرین و اپی نفرین در نتیجه تمرینات یوگا، موجب تقویت غدد فوق کلیوی میشود.
تاثیر یوگا بر سلامت روان
اگر در راستای سلامتی بیشتر، میخواهید بدانید یوگا برای چی خوبه باید بگوییم که قدرت درمانی یوگا بر سلامت مغز نیز تاثیر میگذارد. مطالعات نشان دادهاند که تمرینات تنفس عمیق و مدیتیشن باعث ایجاد آرامش در بدن، کاهش استرس، بهبود خلق و خو و القای احساسات مثبت در طول زمان میشود.
تمرینات Yoga باید به طور منظم و ترجیحاً در هنگام سحر یا غروب انجام شود تا از مزایای آن بهره مند شوید، با این حال، نتایج تنها پس از ۶-۱۲ هفته تمرین مداوم قابل مشاهده است.
مطالعات نشان داده است که ورزشهایی مانند یوگا باعث کاهش هورمونهای استرس در بدن میشوند و به طور همزمان مواد شیمیایی مفید مغز مانند اندورفین، دوپامین و سروتونین را افزایش میدهند که به بهبود خلق و خو و مبارزه با احساسات منفی مانند افسردگی، اضطراب و خشم کمک میکنند.
تفاوت یوگا و پیلاتس
برخی به جهت آنکه نمیدانند یوگا برای چی خوبه، در انتخاب ورزش پیلاتس یا یوگا مردد هستند. با وجود محبوبیت جهانی هر دو رشته، سردرگمی در مورد یوگا و پیلاتس در همه جای جهان وجود دارد و با افزایش تنوع و سبکهای مختلف این سردرگمی تشدید هم میشود.
با این حال باید بیان کنم که پیلاتس تنها یک ورزش است اما Yoga تنها ورزش نیست.
چراکه این روش بر سنت و معنویت استوار بوده، اما پیلاتس ریشه در شفا و توانبخشی جسمانی دارد. با این حال، این دو ورزش شباهتهای غیرقابل انکاری با یکدیگر دارند، مانند افزایش انعطافپذیری، بهبود سیستم تنفسی و ایجاد آگاهی از بدن.
پس تفاوت این دو رشته، مسیری است که هر کدام برای رسیدن به سلامتی طی میکنند. در این مسیر یوگا بیشتر رویکردی درونی اتخاذ میکند، اما پیلاتس رویکردی بیرونی دارد.
سوالهای متداول درباره یوگا
آیا یوگا باعث کاهش وزن و لاغری میشود؟
بله، یوگا اگر به طور منظم انجام شود میتواند منجر به کاهش وزن شود ولی نه به اندازهای که فعالیتهای هوازی بر کاهش وزن تاثیر دارند.
اگر هر روز یوگا انجام دهم چه اتفاقی میافتد؟
تمرین روزانه یوگا باعث عضله سازی، افزایش چشمگیر متابولیسم و بهبود گردش خون میشود.
آیا یوگا عوارض دارد؟
ورزش Yoga نسبتاً ملایم است و عموما برای افراد خطری به همراه ندارند. با این وجود برای جلوگیری از خطرات احتمالی باید توسط یک مربی خوب یوگا آموزش ببینید.
شما بنویسید که یوگا برای چی خوبه؟
کمی پایینتر دیدگاهتان در این خصوص را برایم بنویسید:
حسن جون خیلی خوشحال شدم که راجع به یوگا مطلب گذاشتی،مطالبی که نوشتی به زبان ساده، خلاصه و کامل بود.
کیف کردم. خیلی ممنون ازت
لیلا جان
ممنونم که وقت گذاشتی و خوندی
شما لطف داری
با درود فراوان
به من دکتر مغز اعصاب گفته که ورزش یوگا کنم
ولی دوست نداشتم ورزش پیلاتس انجام میدادم
با مطالبی که نوشتی به زبان ساده و خلاصه وکامل بود
سلام
خواهش میکنم
ممنون که نظرتونو نوشتید
مممون، خیلی مفید بود، اتفاقا در بررسی یوگا بودم.
خواهش میکنم.
ممنون که نظرتونو نوشتید
درود بر شما حسن آقای موسوی…
آیا با چند تا از نرمشهای یوگا میشه روی همه چاکراها کار کرد؟توی سایت هست؟
درود
بعید میدونم، من اطلاعاتم درباره یوگا کم هست
باید با یک مربی یوگا صحبت کنید